Konference Cybersecurity Horizons 2024: Propojení firem a akademické sféry v kybernetické bezpečnosti

V rychle se vyvíjejícím oboru kybernetické bezpečnosti je spolupráce mezi průmyslem a akademickou sférou zásadní. Právě proto se 26. září 2024 na ČVUT v Praze uskutečnila konference Cybersecurity Horizons 2024, jejímž cílem bylo propojit přední odborníky z firem s výzkumníky a studenty.

Konference Cybersecurity Horizons 2024: Propojení firem a akademické sféry v kybernetické bezpečnosti
Konference Cybersecurity Horizons 2024: Propojení firem a akademické sféry v kybernetické bezpečnosti | www.shutterstock.com

Inovativní fórum pro bezpečnostní průmysl

Konferenci organizovala studentská sekce IEEE při ČVUT ve spolupráci s Fakultou informačních technologií (FIT) a Fakultou elektrotechnickou (FEL) ČVUT. Akce nabídla jedinečnou příležitost k prezentaci aktuálních výzkumných projektů a k vytváření nových partnerství.

„Kybernetická bezpečnost se vyvíjí rychlostí blesku a jedině úzká spolupráce mezi studenty, výzkumníky a průmyslem nám umožní držet krok s novými hrozbami,“ uvedl v tiskové zprávě Ing. Josef Koumar, prezident studentské sekce IEEE při ČVUT.

Pohled do budoucnosti kybernetické bezpečnosti

Během konference představili doktorandi a vědečtí pracovníci z FIT a FEL ČVUT své aktuální výzkumné projekty. Mezi prezentujícími byl například Ing. Tomáš Přeučil, který se zaměřuje na bezpečnost bezdrátových sítí, a Ing. Jiří Weiss, jenž se zabývá kvantovým přenosem sítě.

Ing. Jakub Novák, proděkan pro spolupráci s průmyslem FIT ČVUT, zdůraznil význam akce pro propojení akademické a komerční sféry: „Cílem bylo podpořit oblasti bezpečnostního výzkumu zajímavé pro obě strany a vytvořit možnosti užší spolupráce.“

Podpora od průmyslových partnerů

Konference se těšila podpoře několika významných firem. Hlavním partnerem byla ČD – Telematika a.s., partnery akce byly Czech Server a Digiteq Automotive s.r.o. Mezi sponzory patřily Škoda Auto a.s., Metio Software s.r.o. a Tropic Square s.r.o.

Ing. Jaroslav Burčík, Ph.D., LL.M., vedoucí Centra pro kybernetickou bezpečnost FEL ČVUT, zdůraznil důležitost propojování inovativních myšlenek s praktickým využitím a vyzdvihl roli celoživotního vzdělávání v oblasti kybernetické bezpečnosti.