Volvo couvá od zásuvky. Automobilka zahazuje plány na plně elektrickou budoucnost

V reakci na zpomalující poptávku po elektromobilech, nedostatek cenově dostupných modelů a obchodní napětí mezi Evropou a Čínou oznámila automobilka, že i po roce 2030 bude nadále nabízet hybridní modely.

V reakci na zpomalující poptávku po elektromobilech, nedostatek cenově dostupných modelů a obchodní napětí mezi Evropou a Čínou oznámila automobilka, že i po roce 2030 bude nadále nabízet hybridní modely.

Celý článek
0

Mladí lidé nevěří ve vlastní bydlení. „Nezadlužíme se na celý život“

Stále více mladých lidí považuje vlastnictví bydlení za méně důležité a preferuje jiné formy ubytování. Hypotéky a náklady spojené s vlastním bytem či domem je odrazují. „Takový závazek nám za to ani nestojí,“ uvedli v průzkumu.

Stále více mladých lidí považuje vlastnictví bydlení za méně důležité a preferuje jiné formy ubytování. Hypotéky a náklady spojené s vlastním bytem či domem je odrazují. „Takový závazek nám za to ani nestojí,“ uvedli v průzkumu.

Celý článek
0

Raiffeisenbank se ocitla ve zlaté ruské pasti

Ruský soud zablokoval případný prodej Raiffeisen Bank International, ruské dceřiné firmy rakouské bankovní skupiny.

Ruský soud zablokoval případný prodej Raiffeisen Bank International, ruské dceřiné firmy rakouské bankovní skupiny.

Celý článek
0

Jak se klimaticky najíst a nezruinovat

Stravování zodpovídá za třetinu všech skleníkových plynů. Snaha o jejich omezování však může vyvolat nekontrolovatelný růst cen potravin

Jak se klimaticky najíst a nezruinovat
ilustrační foto | foto Tomáš Novák, týdeník Hrot

Svíčková na smetaně s přílohou dnes podle monitoringu Českého statistického úřadu (ČSÚ) vyjde zhruba na 155 korun. Produkce hovězího masa je přitom považována za mimořádně emisně škodlivou, podle propočtů německého ministerstva životního prostředí vznikne při výrobě sto gramů 3,05 kilogramu ekvivalentu CO2. U dvousetgramové porce hovězího je to tedy 6,1 kilogramu.

Pokud by gurmán musel stejně jako třeba ČEZ nebo jiný velký znečišťovatel odčinit klimatický prohřešek nákupem povolenky, prodražilo by mu to oběd při dnešních velmi vysokých cenách emisních certifikátů zhruba o třicet haléřů. Při průměrné tuzemské spotřebě hovězího by si typický Čech připlatil asi jen patnáct korun ročně. To je poměrně snesitelné zdražení i pro nízkopříjmové domácnosti. A přesto producenti potravin v souvislosti s klimatickými cíli Evropy varují před prudkým růstem cen v řádu desítek procent, který citelně dopadne i na středněpříjmové skupiny.

Cílem evropských klimatických plánů totiž není potraviny zatížit povolenkou, ale především omezit jejich klimatickou stopu, a tedy snížit produkci. A jak aktuál­ně vidíme u elektřiny, pouhé očekávání budoucího nedostatku může vyvolat spirálu nekontrolovatelného zdražování. Existuje však cesta, jak se v budoucnu najíst tak, aby to peněženka snesla a zároveň nás nezahubilo tornádo vyvolané klimatickou změnou? Možná ano, určitě však nebude snadná.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit