Hrotcast: Zavřít oči, pevně se držet a doufat není strategie

ECB se bojí velkého ochlazení, zdráhá se zvednout sazby a jen doufá, že do dvou let inflace klesne, říká Petr Sklenář. 

Hrotcast: Zavřít oči, pevně se držet a doufat není strategie
HROTCAST Miroslava Zámečníka a Petra Sklenáře

Když dva (tři nebo čtyři) dělají totéž, ani zdaleka to nemusí být totéž. Tento týden nezvedla sazby ECB, Bank of England, Fed ani Švýcarská centrální banka. Rozdíly v přístupu centrálních bankéřů jsou však diametrální. „Fed říká: Sazby zůstanou vysoko dlouhodobě. Nenecháme se ošálit tím, že inflace zpomaluje,“ shrnuje to v novém dílu Hrotcastu hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář.

„ECB se naproti tomu bojí velkého ochlazení ekonomiky a naznačuje, že je se sazbami na vrcholu. Doufá, že do dvou let inflaci stlačí. Připomíná mi to výrok bývalého amerického ministra financí Timothyho Geithnera ‚Hope is not a strategy‘,“ podotýká Sklenář s tím, že úplně stejně jako ECB „doufá“ i Bank of England. Naopak ukázkovou práci odvádějí Švýcaři, kteří už nyní mají kladné úrokové sazby.

V aktuálním Hrotcastu, společném podcastu týdeníku Hrot a J&T Banky o nejaktuálnějším ekonomickém dění, vysvětlují Sklenář s hlavním analytikem týdeníku Hrot Miroslavem Zámečníkem, proč došlo k šumu kolem inflace v Česku, když podle ČSÚ byla celkem povzbudivých 8,5 procenta, zatímco podle Eurostatu nepěkných 10,1.

Věnují se také poslednímu vývoji na Balkáně, zejména v Rumunsku, jehož ekonomika sice na evropské poměry slušně roste, zároveň se však přehřívá. „Zvěstuje to nepříjemnosti. To se bude muset zaplatit,“ říká Sklenář. Víc se dozvíte v novém Hrotcastu.

Hrotcast

Hrotcast najdete každý týden kromě Spotify také na Apple Podcasts a Google Podcasts.