Hledání českého konsenzu

Nová vláda bude muset zvedat daně, jen úspory a škrty ve státní správě nebudou stačit. Najít shodu může pomoci OECD.

Hledání českého konsenzu
Ministryně financí Alena Schillerová | foto Tomáš Novák, týdeník HROT

Šťastlivé jsou země, v nichž se politické strany, potažmo většina společnosti, dokážou shodnout na tom, co je „jenom“ politika a co skutečné národní zájmy. A pak je vytknout před závorku. V Česku to příliš neumíme, přestože není tak těžké národní zájmy definovat - od členství v Evropské unii a NATO přes dobré vztahy se všemi sousedy až po několik opravdu důležitých věcí v hospodářské a sociální politice.

Když vezmeme naše mezinárodní závazky jako neměnné, jsou vlastně jen čtyři oblasti, které je třeba dostat před závorku a shodnout se na nich. Na ty se podívejme, neboť právě tady se nůžky mezi udržitelnou realitou a politikou rozevřely nejvíce.

Splatit dluhy bude fuška

První problém spočívá v tom, že na české politické scéně neexistuje shoda, kdy a jakým způsobem srovnáme nárůst dluhu. Deficity eráru se utrhly ze řetězu po vypuknutí pandemie a propojily se s cyklem předvolebních dárečků. Přestože nejhorší část pandemie snad máme za sebou, Česku stále činí velké potíže srovnat se do normálu a začít přemýšlet o budoucnosti.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit