Ghana sleduje kakao kvůli novému zákonu EU

Ghana spustila pilotní program sledování kakaových bobů od farmy až po přístav v reakci na nový zákon Evropské unie zakazující dovoz komodit spojených s odlesňováním. Informoval o tom ve čtvrtek ghanský vládní představitel.

Ghana sleduje kakao kvůli novému zákonu EU
Ghana sleduje kakao kvůli novému zákonu EU | www.chatgpt.com - vytvořeno pomocí nástroje Dall-E 2

Michael Amoah z ghanského regulátora kakaa Cocobod uvedl: „Zmapovali jsme veškeré kakao v Ghaně, zavedli systém sledovatelnosti od začátku do konce a úspěšně ho otestovali.“

Nový zákon EU, který vstoupí v platnost koncem prosince, vyžaduje, aby dovozci určitých komodit včetně kakaa prokázali, že jejich dodavatelské řetězce nepřispívají k odlesňování. V opačném případě jim hrozí vysoké pokuty.

Pro Ghanu je příprava na splnění tohoto zákona klíčová, jelikož přibližně 60 % její produkce kakaa směřuje do EU. Kakaový průmysl navíc zaměstnává asi 17 % ghanské pracovní síly.

Ghana je druhým největším producentem kakaa na světě, přičemž většinu produkce zajišťují drobní pěstitelé v odlehlých oblastech. Ti by bez vládní podpory mohli mít potíže splnit požadavky nového zákona, včetně poskytování geografických souřadnic svých farem.

„Doufáme, že naše opatření nám umožní získat větší podíl na trhu EU,“ dodal Amoah.

Zatímco někteří producenti komodit z různých zemí kritizují zákon EU jako protekcionistický, jeho cílem je bojovat proti odlesňování, které je považováno za druhou největší příčinu změn klimatu po spalování fosilních paliv.