Centrální bankéři, jsi připraven? Na všechno připraven?

Centrální banky bývají označovány za velmi konzervativní instituce, ale pod tlakem okolností dovedou být velmi kreativní.

Svého času v tom excelovala i Česká národní banka, vzpomínám, jak svého času zíral expert Světové banky Fernando Montes-Negret na to, co Na Příkopech dovedli vymyslet.

Jak dodat likviditu nejen bankám a dalším firmám ve finančním sektoru, ale i samotným podnikům, zejména těm malým? Že by to měla dělat vláda nebo jí k tomu založené speciální instituce? Jasně, ale když jde do tuhého, centrální banky dovedou svoji palebnou sílu zaměřit přes refinanční operace i na specifické sektory, třeba právě na krizí zle postižené malé a střední podniky.

Že nám zatím Funding for Lending, zvláštní program na podporu půjčování firmám, spuštěný již v roce 2012 Bank of England, nic neříká? Možná bude a ve „staré dámě z Threadneedle Street“ jsou tak laskaví, že k tomu mají na webu i svůj operační manuál. Další pramen inspirace nabízí program TLTRO III Evropské centrální banky. A co takhle chystaný Main Street Business Lending Program americké centrální banky?

Jen pro případ, že na to dojde, platí stará zásada: lepší dobře opsat než sám blbě vymyslet…