Hrotcast: Bude máslo za stovku? A proč doženeme Německo nejdřív za 50 let?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Celý článek
0

Kadmium a olovo v čokoládách Lindt? Švýcarský výrobce má v USA víc problémů

Švýcarský výrobce čokolády Lindt čelí v USA žalobě, která zpochybňuje jeho tvrzení o prémiové kvalitě a bezpečnosti výrobků. Spor vyvolaly výsledky studie, jež odhalila přítomnost těžkých kovů v některých hořkých čokoládách značky.

Švýcarský výrobce čokolády Lindt čelí v USA žalobě, která zpochybňuje jeho tvrzení o prémiové kvalitě a bezpečnosti výrobků. Spor vyvolaly výsledky studie, jež odhalila přítomnost těžkých kovů v některých hořkých čokoládách značky.

Celý článek
0

Tykačova skupina Sev.en GI koupila dvě ocelárny Celsa v Británii a Skandinávii

Český miliardář podniká hlavně v energetice a těžbě hnědého uhlí, ale také v realitách a financích. Ocelářství jeho skupina vnímá jako klíčový obor pro svůj další růst.

Český miliardář podniká hlavně v energetice a těžbě hnědého uhlí, ale také v realitách a financích. Ocelářství jeho skupina vnímá jako klíčový obor pro svůj další růst.

Celý článek
0

Budvar vyrazil do světa

Po spolupráci s českými minipivovary se národní pivovar vydal také do zahraničí. Ležáky podle českých postupů vařili v Německu, Anglii a Dánsku

Budvar vyrazil do světa
Sládek dánského Mikkelleru je legendou minipivovarnictví. Svůj ležák „budějovického“ typu přivezl Mikkel Bjergsø do Prahy v dubovém sudu. | Archiv

Už před několika lety se Budějovický Budvar rozhodl vykročit ze škatulky velkého pivovaru, který se věnuje výhradně své produkci, a postupně oslovil několik řemeslných pivovarů. Jejich produkci nabídl ve svých hospodách a kromě toho vznikly i společné várky.

Letos Budvar představil další nový koncept, a sice spolupráci se zahraničními craftovými pivovary. Sládci se z Českých Budějovic vydali do ciziny, navštívili mnoho pivovarníků a nakonec si plácli s kolegy z Německa, Dánska a Anglie. Projekt má jednoduchou ideu: uvařit z místních surovin a na místní technologii ležák českého typu. Zadání tak znělo dodržet některé postupy, které jsou pro něj typické, například způsob rmutování nebo dlouhou dobu zrání.

„Jako národní pivovar se i na našich exportních trzích řídíme motem šířit slávu a radost z poctivého českého piva, a proto jsme spustili novou platformu Partnership Brewing (v překladu Partnerské vaření), kdy vaříme poctivý český ležák s renomovanými zahraničními pivovary,“ vysvětluje manažer exportního marketingu Budějovického Budvaru Ivan Selestiansky.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit