Pobaltí hlasuje o názvech svých letadel. Do hry se ale vložili Češi a teď vede město s lechtivým názvem

V airBaltic asi nepředpokládali, že se do hlasování zapojí i Češi. Ti dobře vědí o existenci estonského města Kunda. A tak ho vyšvihli na první příčku ankety.

Pobaltí hlasuje o názvech svých letadel. Do hry se ale vložili Češi a teď vede město s lechtivým názvem
Je možné, že na trase mezi Prahou a pobaltskými státy bude brzy létat letadlo s označením Kunda | Hrot24, vygenerováno v Midjourney

Před 35 lety proběhla poklidná politická demonstrace v trojici pobaltských států – Litvě, Lotyšsku a Estonsku –, které tehdy okupoval Sovětský svaz. Asi dva miliony lidí vytvořily lidský řetěz dlouhý přibližně 600 kilometrů, aby ukázaly soudržnost těchto tří národů, které toužily po svobodě. Událost vešla do dějin jako Baltský řetěz. 

Do letošních oslav tohoto výročí se zapojí také lotyšské aerolinky airBaltic, které sídlí v Rize a mají základny i na letištích ve Vilniusu a Tallinnu. Rozhodly se, že svých 48 letadel pojmenují po pobaltských městech, přičemž každá země získá 16 letounů.

„Pojďme společně uctít historii Pobaltí!“ píše se na jejich stránkách, kde je i odkaz na anketu, ve které může každý člověk (i cizinec) hlasovat mezi jednotlivými městy jednou denně, a to až do 22. srpna.

Jenže v airBaltic asi nepředpokládali, že se do hlasování zapojí i Češi. V Estonsku jsou totiž hned dvě města, jejichž názvy jim evokují ženské pohlavní orgány. Zaprvé jde o malé přístavní sídlo Kunda, které má kolem tří tisíc obyvatel.

A zadruhé o třikrát menší obec Püssi, což v angličtině znamená totéž. To ovšem Češi vědí, a to i díky exprezidentovi Miloši Zemanovi, který v roce 2014 na tohle téma přezkoušel tehdejšího šéfredaktora Českého rozhlasu Radiožurnál Jana Pokorného.

Kunda už s přehledem vítězí ve všech třech kategoriích, celkem zatím nasbírala přes 72 tisíc hlasů (aktualizace 16. srpna - dnes už jde o 145 tisíc hlasů, pozn. red.). Druhé místo v Estonsku obsadilo právě město Püssi, které atakuje hranici 10 tisíc hlasů. Tallinn je s necelými pět tisíci hlasy až na třetím místě.

V Litvě ani Lotyšsku nemá žádné město tak významnou pozici jako Kunda – Litvě kraluje Druskininkai s 12 tisíci hlasy, Lotyšsku pak Daugavpils s 22,5 tisíci hlasy. Zajímavostí je, že ve všech třech případech se hlavní město zatím umisťuje až na třetím místě. 

Anketa na stránkách airBaltic
zdroj: snímek obrazovky/airBaltic

Server iDnes.cz připomíná, že humorné zasahování do anket není Čechům cizí. V roce 2005 například propašovali do volby největší osobnosti země neexistujícího génia Járu Cimrmana. Česká televize ho však nakonec z hlasování vyřadila.

Mezi další města, která přitahují pozornost českých cestovatelů a šprýmařů, patří třeba gambijská Serekunda, polský Kokot nebo rakouský Fucking, který už byl nicméně přejmenován na neutrální slovo Fugging. V tuzemsku nalezneme například obce Pičín, Řitka nebo Kozodírky. 

„Nemáme k tomu tak úplně oficiální vyjádření. Jak jistě rozumíte, jména těchto měst jsou mimo kontrolu aerolinek airBaltic a v určitých jazycích prostě mohou mít některá jména různé významy,“ řekla Novinkám mluvčí aerolinek Daniela Bergmaneová. Je tak možné, že na trase mezi Prahou a pobaltskými státy bude brzy létat letadlo s označením Kunda, což jistě přiláká celou řadu turistů se smyslem pro humor.