Volvo couvá od zásuvky. Automobilka zahazuje plány na plně elektrickou budoucnost

V reakci na zpomalující poptávku po elektromobilech, nedostatek cenově dostupných modelů a obchodní napětí mezi Evropou a Čínou oznámila automobilka, že i po roce 2030 bude nadále nabízet hybridní modely.

V reakci na zpomalující poptávku po elektromobilech, nedostatek cenově dostupných modelů a obchodní napětí mezi Evropou a Čínou oznámila automobilka, že i po roce 2030 bude nadále nabízet hybridní modely.

Celý článek
0

Mladí lidé nevěří ve vlastní bydlení. „Nezadlužíme se na celý život“

Stále více mladých lidí považuje vlastnictví bydlení za méně důležité a preferuje jiné formy ubytování. Hypotéky a náklady spojené s vlastním bytem či domem je odrazují. „Takový závazek nám za to ani nestojí,“ uvedli v průzkumu.

Stále více mladých lidí považuje vlastnictví bydlení za méně důležité a preferuje jiné formy ubytování. Hypotéky a náklady spojené s vlastním bytem či domem je odrazují. „Takový závazek nám za to ani nestojí,“ uvedli v průzkumu.

Celý článek
0

Raiffeisenbank se ocitla ve zlaté ruské pasti

Ruský soud zablokoval případný prodej Raiffeisen Bank International, ruské dceřiné firmy rakouské bankovní skupiny.

Ruský soud zablokoval případný prodej Raiffeisen Bank International, ruské dceřiné firmy rakouské bankovní skupiny.

Celý článek
0

Andorra, pyrenejský daňový ráj se dvěma spoluknížaty

Stranou zájmu médií žijící mikrostát. Daňový ráj se dvěma princi vklíněný mezi Francii a Španělsko. Andorrské knížectví

Andorra, pyrenejský daňový ráj se dvěma spoluknížaty
Andorra není členem EU a nikdy neměla vlastní měnu, přesto používá euro, a dokonce razí vlastní euromince. | Shutterstock.com

Druhý aprílový den byl v Evropě bohatý na parlamentní volby. Volilo se ve Finsku a za poslední rok a půl již popáté v Bulharsku. Třetím státem, o němž se v žádných významných médiích nepsalo, a přece tam 2. dubna také proběhly zajímavé volby, je zemička ležící v tučné šíji Pyrenejského poloostrova.

Mikrostát Katalánců

Andorra patří mezi evropské mikrostáty. Její území tvoří 468 kilometrů čtverečních, což je o 28 kilometrů čtverečních méně, než má české hlavní město. Ačkoli počet obyvatel zůstává nízký (oficiální statistiky hovoří přibližně o osmdesáti tisících), v posledních desetiletích strmě roste. Zatímco kolem roku 1950 žilo v malém knížectví uprostřed Pyrenejí sotva šest tisíc lidí, v roce 2000 už to byl desetinásobek a nyní už více než třináctinásobek.

Důvody jsou prosté. Téměř polovina území leží nad pásmem lesa, a má tedy skvělé klima. Andorra i proto vykazuje vůbec nejvyšší věk dožití v Evropě a jeden z nejvyšších na celém světě. Druhým důvodem jsou nízké daně. V zemi se ještě před pár lety neplatila daň z příjmů a pouze minimální DPH. Nyní už se příjmová daň platí, ale činí jen deset procent, což se týká jak fyzických, tak právnických osob. Andorru proto vyhledávají bohatí lidé i firmy, a to zvláště ty působící na trhu sociálních médií a online služeb. A stát se chová odpovědně a nedělá sekery do státního rozpočtu.

Andořané jsou de facto etnickými Katalánci a katalánština je tu jediným úředním jazykem. Rodilých Andořanů je však sotva třetina. Více než čtyřicet procent obyvatel tvoří Španělé, přesněji řečeno španělští Katalánci, asi jedenáct procent Portugalci a kolem osmi procent Francouzi.

Ráj mezi Španělskem a Francií

Země je vklíněna mezi dva významné sousedy, Francii a Španělsko, s nimiž ji pojí velké množství věcí. Ne však železnice, která v zemi vůbec neexistuje. Stejně tak tam nenajdeme žádné letiště. Obojí má své geografické důvody – konkrétně výškovou polohu. Už od středověku byla Andorra úzce svázána s katalánskou oblastí Urgell, a to ve světské, ale především v církevní oblasti. Už v roce 1278 byla podepsána listina, která vliv na Andorru rozdělila mezi hraběte z francouzského Foix a urgellského biskupa. Na tomto rozdělení vlivu se dodnes nic nezměnilo, stejně jako se ani o píď nepohnuly andorrské hranice.

Andorrské knížectví je diarchií neboli dvojitou monarchií. O post spoluknížat/princů se tu z titulu své funkce dělí francouzský prezident, momentálně Emmanuel Macron, a urgellský biskup, nyní Joan Enric Vives Sicília. Jejich společné pravomoci striktně osekala ústava z roku 1993, jež byla přijata v lidovém hlasování a zemi proměnila v parlamentní demokracii. Spoluknížatům zůstaly jen některé reprezentativní a symbolické funkce, včetně vyhlašování voleb a jmenování premiéra.

Ministerský předseda spolu s vládou je však primárně odpovědný jednokomorovému parlamentu, zvanému Generální rada, který má 28 poslanců. A který mimochodem navazuje na tradici odkazující až k roku 1419, díky čemuž je andorrský parlament často označován za druhý nejstarší v Evropě – hned po islandském Althingu. Polovina z poslanců je volena z celostátní listiny, druhá se volí v sedmi andorrských obcích, nazývaných farnosti.

Obklopení Španělskem a Francií umožňuje zemi, jež není členem EU a která nikdy neměla vlastní měnu, používání eura včetně ražby vlastních euromincí. S několika výjimkami jí též zpřístupňuje společný evropský trh. Toto dvojí sousedství má význam i pro bezpečnost země. Andorra je tradičně neutrálním státem bez armády. Obranu zemi zajišťuje trojstranná smlouva, která Paříž i Madrid zavazuje přijít na žádost andorrské vlády na pomoc. Vpád třetí země je však vzhledem k vnitrozemské poloze a vklínění mezi oba smluvní partnery de facto vyloučen. Španělsko s Francií významně pomáhají také s diplomatickým zastoupením.

Chceme-li pochopit solidní stav andorrské ekonomiky s marginálním zemědělstvím a zanedbatelným průmyslem, musíme se vrátit do hor a k daním. Právě Pyreneje a pověst daňového ráje, kde je všechno zboží a služby o poznání levnější než jinde, zajišťují zemi hlavní část příjmů. Utrácí je tam více než tři miliony turistů ročně, kteří přijíždějí za lyžováním, sluněním a nakupováním. A mnozí se vracejí, nebo dokonce zůstávají natrvalo. Další finance zajišťuje rychlý rozvoj bankovnictví a finančních služeb. Problém při stále rostoucím počtu obyvatel naopak představuje dostupnost bydlení a do budoucna i sociální zabezpečení a péče.

Úspěch nových progresivistů

Ale zpět k politice a volbám, kterými jsme začali. Od roku 2011 vládnou v zemi kabinety vedené liberálně-konzervativními Demokraty pro Andorru (DA). Jejich prvním premiérem byl až do roku 2019 Antoni Martí. Po volbách v témže roce jej vystřídal Xavier Espot Zamora. Pod jeho vedením DA v koalici s uskupením lokálních politiků Oddaní občané (CC) letos v dubnu nejen obhájili vítězství, ale ještě si připsali tři mandáty navíc. Dosáhli tak absolutní většiny a nic jim nebrání pokračovat ve vládní spolupráci, aniž by k tomu potřebovali dosavadního třetího partnera, Andorrské liberály (L).

Zajímavější je ale ztráta dosud druhých, a dříve dokonce nejsilnějších, socialistů, jimž nepomohla ani koalice s dalšími levicovými stranami. Na stříbrné pozici je teď vystřídá nová formace – progresivistická, light antikapitalistická, environmentalistická a protiunijně vystupující Svornost.

Andorra je nejlepším důkazem toho, že i na jihu Evropy je možné kvalitu života stavět na jiných základech, než je středomořské klima. 

Mikrostáty v Evropě
Jako mikrostáty či ministáty jsou označovány suverénní státy s velmi malou rozlohou, s velmi nízkým počtem obyvatel, případně, a to dost často, s obojím. Nejčastěji se za hranici „velmi malého“ považuje rozloha do tisíce kilometrů čtverečních a počet obyvatel do 500 tisíc, případně 1,5 milionu. V současném světě existuje mezi 25 a 30 takovými státy. U některých je sporná jejich suverenita, u jiných rozloha či lidnatost.
Několik mikrostátů najdeme i na „starém“ kontinentu. Abecedně řazeno jde o Andorru, Lichtenštejnsko, Maltu, Monako, San Marino a Vatikán. Tedy o historické celky, jež svou plnou suverenitu či alespoň kvazisuverenitu udržují po dlouhá staletí.
Ve všech případech se jedná o mimořádně zajímavé státy, které se vyznačují mnoha specifiky. Najdeme tu zvláštní, často zcela unikátní politická zřízení a obvykle i ojedinělé hospodářsko-politické poměry, ať už jde o strukturu místních ekonomik, otázku užívané měny, vztah vůči Evropské unii, nebo příznivé daňové podmínky, jež lákají nové obyvatele.
V následujících měsících vám všechny evropské mikrostáty postupně představíme.